Verizon menang tuntutan $450K atas cybersquatting domain

Paparan:2595 Masa:2024-01-09 23:49:07 Penulis: yenhoo Hubungi suppataut email

Verizon wins $450k cybersquatting judgment | NiceNIC

Syarikat telekomunikasi Verizon, melalui afiliasinya Verizon Trademark Services LLC, telah dianugerahkan ganti rugi statutori sebanyak $450,000 terhadap seorang cybersquatter.


Syarikat tersebut memfailkan kes di Mahkamah Daerah AS di Washington D.C. terhadap Verizon Trademark Services LLC dan Matt McMan.


Jika nama korporat defendan kedengaran mengelirukan, ia kerana defendan mengambil pendekatan yang agak menarik terhadap cybersquatting. Menurut pendapat mahkamah, yang dikeluarkan semalam:

Menurut Aduan, VTS LLC—di bawah kawalan eksklusif "penyusunnya yang tunggal dan kontak," Co-Defendan Matt McMan—telah mendaftarkan beberapa nama domain dan nama dagang yang melanggar sebagai sebahagian daripada skim untuk mengelirukan pengguna, merosakkan tanda VERIZON, dan memeras Verizon. Id. ¶¶ 10, 67–68, 96–100. Seawal April 2023, pelbagai Defendan yang dinamakan (termasuk VTS LLC), melalui McMan, mula mendaftarkan domain yang berasal dari atau menggabungkan cap dagang milik Verizon, yang menyebabkan Verizon menghantar surat hentikan dan berhenti membantah penggunaan cap dagang mereka tanpa kebenaran. Id. ¶¶ 41, 44, 72. Sebagai tindak balas, Defendan terus melanjutkan, mendaftarkan nama domain tambahan (serta nama dagang) yang menggabungkan keseluruhan tanda VERIZON atau tanda lain milik Plaintif. Id. ¶¶ 45, 73–74, 77, 83–84. Ketika mendaftarkan domain yang dipersoalkan, Defendan selalunya berbuat demikian secara anonim, menggunakan "perkhidmatan privasi domain yang popular" yang dikenali sebagai "Domains By Proxy." Id. ¶¶ 42, 103.

Pada puncak salah laku ini, VTS LLC merangka "Aduan" yang mendakwa bahawa Plaintif mengelirukan pengguna. Id. ¶ 94. Dokumen yang sama juga membanggakan bahawa Plaintif "Tidak Boleh Mendapat DBA di Washington, DC untuk ‘Verizon Trademark Services’ LLC kerana . . . Verizon Trademark Services LLC Milik Matt McMan TIDAK AKAN Memberi ‘Verizon’ Kebenaran Bertulis." ECF 1-10 di 4. Pada beberapa kesempatan, Defendan menghantar versi "Aduan" ini kepada Plaintif dan pegawai kerajaan dalam cubaan memaksa untuk menjual atau melesenkan tanda-tanda ini kepada Verizon. Lihat ECF 1 ¶¶ 88, 94, 100; ECF 1-11; ECF 1-12; ECF 1-13. Apabila Verizon menolak usaha tersebut, Defendan segera mendaftarkan lebih banyak domain yang menggabungkan tanda VERIZON.


Defendan tidak hadir di mahkamah dan Verizon memenangi penghakiman default.


Verizon menuntut ganti rugi statutori sebanyak $50,000 untuk sembilan pendaftaran domain, termasuk VerizonTrademark.com dan Verizon.com.co. Mahkamahmemberikan jumlah ini dan mengarahkan domain itu dipindahkan kepada Verizon.Ini nampaknya adalah laman web defendan.


Sumber dari Domain Name Wire

Nama Domain - Daftar Domain - Pindah Domain - Bitcoin - USDT

.COM $13.99, .INFO $9.99, .HK $16.99

https://nicenic.com/

Pendaftar Bertauliah ICANN & Verisign & HKIRC

Penyedia Hosting Berkongsi & Pelayan Khusus (HK)


Hak Cipta © 2006-2026 NICENIC INTERNATIONAL GROUP CO., LIMITED Hak Cipta Terpelihara